Några tips inför ansökan

Vi möter många som inte har riktigt klart för sig att man kan läsa till en examen genom att kombinera kurser på egen hand. De blir förvånade då vi berättar att många av våra program mer eller mindre går att ”kopiera” genom att läsa fristående kurser. Undantaget är våra yrkesprogram, t ex läkare, socionom och civilingenjör – för att få en sådan examen måste du gå programmet. Men vi har många program som leder till en generell examen. Det betyder att du kan bygga en motsvarande examen genom att själv kombinera kurser.

Ett tips till dig som t ex vill gå beteendevetarprogrammet är därför att du sätter det först i din ansökan, men därefter tittar på vilka grundkurser som ingår i programmet och även söker dem. Just i detta fallet är dessa A-kurserna i pedagogik, sociologi och psykologi. Söker du kandidatprogrammet i ekonomi är det absolut klokt att även söka A-kurserna i företagsekonomi och nationalekonomi och även plocka med någon kurs i statistik eftersom dessa kurser ingår i basblocket på programmet. Det kan leda till att du läser in samma examen men genom att själv plocka ihop fristående kurser eller till att du senare söker programmet igen. Om du då blir antagen kan du undersöka om och hur du kan tillgodoräkna dig de kurser du redan läst.

Ett annat tips är såklart också att fundera på om den utbildning du är intresserad av även finns på andra orter och/eller om det ev finns utbildningar och framtida arbetsområden som har likheter med din ”drömutbildning”, men där det kanske inte är riktigt lika tufft att bli antagen. Vad är det t ex i läkarrollen som lockar dig? Kan du hitta detta även i andra yrken eller arbetsområden och vara tillfreds med detta val?

Ibland är det enkelt att komma på yrken som liknar – i andra fall svårare. Då kan det vara till hjälp att göra någon form av intressetest som kan ge lite idéer värda att undersöka vidare. Det finns en hel del sådana tester gratis på nätet t ex på Arbetsförmedlingens hemsida under ”ingången” under fliken ”Yrken och framtid”. Där finns också mycket bra information om olika yrken och arbetsområden.

Lycka till!

Mikael

PS. En onödig påminnelse – nu på fredag 15 april är sista dag för ansökan till höstens kurser och program.

2 thoughts on “Några tips inför ansökan

  1. Bra och viktig information, Micke! Vill bara tillägga ett par saker som kan vara bra att bära i minnet när man via fristående kurser ”kopierar” kandidatprogrammen:

    1. Även i kandidatprogrammen – så också inom beteendevetarprogrammet, som du tar som exempel – finns ofta någon kurs som bara finns inom programmet och inte som fristående kurs (i detta fall Utvärdering B). Det ska man inte stirra sig blind på. Dessa programspecifika kurser är vanligen inte nödvändiga för att man ska kunna få samma examen som den programmet ger! Man kan ju t.o.m göra det till en poäng att man till utbildningens innehåll skiljer sig en aning från dem som gått programmet!

    2. Om man vill kopiera ett program och tror sig kunna komma in på programmet vid en senare antagningsomgång (det är ju t. ex. vanligen litet lättare att komma in till vårterminen än till höstterminen) ska man tänka på att det kan vara vettigt att läsa någonting annat än programmets första kurs! Varför? Jo: Säg att du läser Företagsekonomi A på höstterminen och kommer in på Ekonomie kandidatprogrammet till vårterminen… Då får du litet problem eftersom programmet startar med Företagsekonomi A, och det är på den kursen du har plats. Inte på någon annan. Du blir då den första terminen hänvisad att läsa någon kurs som det finns platser kvar på vid terminsstart.

    Blev det krångligt nu? I såfall är det väl bl. a därför vi studie- och karriärvägledare finns!

    • Tack, Martin! En kommentar till din andra kommentar. Man bör nog inte utgå från det ena eller andra – att det blir problem eller att det löser sig automatiskt- utan faktiskt kolla med just det programmets studievägledare hur det fungerar om man väljer att läsa de första kurserna som fristående för att sedan söka till programmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s